Skip to the content

Een Dynamics NAV omgeving is beheerbaar, maar is deze ook beheersbaar?

Slechts één letter verschil maar een compleet andere betekenis. In de IT betekend beheerbaarheid het in operationele staat brengen van een systeem. Met betrekking tot ERP, het samenstellen, implementeren en configureren van uw Dynamics NAV omgeving. Met beheersbaarheid daarentegen wordt het in toom houden een van een systeem bedoeld.

Beheerbaarheid en beheersbaarheid, beide van groot belang. Maar hoe zorgen we dat het één niet lijdt onder het ander? 

ERP applicatie in alle bedrijfsprocessen verweven

Het in operationele staat brengen van een Dynamics NAV omgeving, ofwel de implementatie, is een complex project. Dit komt omdat de ERP applicatie het middelpunt is van de IT organisatie en alle afdelingen en bedrijfsprocessen met elkaar verbindt. Van de administratie tot warehouse management en productbeheer tot klantdossiers. We kunnen gerust stellen dat Dynamics NAV de ruggengraat is van uw organisatie.

Deze verschillende bedrijfsonderdelen werken intensief samen waardoor de verschillende functionaliteit binnen Dynamics NAV steeds meer met elkaar verweven is. Dit betekent dus ook dat wijzigingen aan een willekeurige Dynamics NAV tabel impact kan hebben op een andere plek binnen het ERP systeem. 

Beheerbaarheid Dynamics NAV

Dynamics NAV wordt inmiddels door miljoenen mensen bij duizenden bedrijven in alle soorten branches gebruikt. De omvang en complexiteit van de implementatie is uiteraard helemaal afhankelijk van de grootte en complexiteit van de bedrijfsomgeving.

Echter is al jaren een duidelijke trend ingezet waarbij bedrijven afscheid nemen van het maatwerk en de bedrijfsprocessen proberen aan te passen naar de standaard beschikbare functionaliteit van Dynamics NAV. Zo zijn er per bedrijfstype templates beschikbaar waar vooraf geconfigureerde processen, datastructuren en interfaces in zijn verwerkt. Een mooi proces met goede beheerbaarheid

Interne beheersing

Dynamics NAV is live en ondersteunt alle bedrijfsprocessen naar behoren. Klaar!

Dat zou je zeggen. Maar nee, want waarschijnlijk heeft iedereen super rechten en is er onvoldoende of geen aandacht geweest voor functiescheiding.

Onderneem dus de benodigde interne beheersmaatregelen. Hiermee krijgt en behoudt u zekerheid over de effectiviteit en efficiëntie informatievoorziening.

Actie

U kunt maatregelen nemen door het opzetten van een gestructureerde en controleerbare autorisaties inrichting

Zit uw organisatie in het voortraject van de NAV implementatie? Maak het nemen van interne beheersmaatregelen dan onderdeel van de implementatie. Hiermee zorgt u dat de organisatie direct na live-gang niet alleen een beheerbare maar ook een beheersbare Dynamics NAV omgeving is.

Wilt u ook een organisatie met transparante bedrijfsprocessen, waar heldere en betrouwbare managementinformatie voor handen is en een organisatie die risicobewust onderneemt?

Werkt u al met Dynamics NAV maar mist u beheersing? Kom dan nu in actie. Vraag hieronder de interne controle checklist aan en krijg een snelle indicatie van de beheersbaarheid.

Dynamics NAV interne controle checklist.

2-Control B.V.

Haagsemarkt 1
4813 BA Breda
T: +31 (0) 76 50 194 70
info @ 2-control.nl

Contact

Vragen over IT beveiliging, privacy, AVG, autorisaties in Dynamics NAV of iets anders? Wij helpen u graag.