Skip to the content

Wpg-audit - verwerking politiegegevens door boa’s

De Wpg-audit - 2-Control

In vrijwel alle gemeentes zijn buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) werkzaam. Een boa is een ambtenaar met opsporingsbevoegdheid, die meehelpt met toezicht houden op de lokale orde en veiligheid. Tijdens de werkzaamheden hebben boa’s te maken met het verwerken van persoonsgegevens. Het verwerken van deze persoonsgegevens valt onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Daarnaast verwerken boa’s ook politiegegevens voor de uitvoering van hun opsporingstaak. Die gegevens vallen onder de Wet politiegegevens (Wpg), aangevuld met het Besluit politiegegevens (Bpg) en is sinds 1 januari 2019 van kracht. Bij de uitvoering van wettelijke opsporingstaken betreft dit vaak bevoegdheden waarmee diepgaand op de privacy van burgers kan worden ingegrepen.

Heeft u boa’s in dienst? Dan is de kans groot dat u binnenkort met de Wpg-audit (Wet politiegegevens) te maken krijgt!

Waar moet u volgens de Wet politiegegevens aan voldoen?

Heeft u boa’s in dienst (denk aan parkeercontroleurs, gemeentelijk handhavers, milieuambtenaren of sociaal rechercheurs), dan moet u als verwerkingsverantwoordelijke een aantal maatregelen nemen om te voldoen aan de Wpg.

Zo bent u verplicht om twee jaar na intreding van de wet én eenmaal in de vier jaar, een privacy audit (externe audit) uit te voeren. Daarnaast dient u jaarlijks een interne audit uit te voeren waarin u op systematische wijze de gegevensverwerking door boa’s controleert.

Bereid u goed voor!

Wij adviseren u de vorderingen rondom de Wpg-audit goed in de gaten te houden de komende tijd. Ook kunt u alvast een team samenstellen dat straks de externe audit gaat uitvoeren. Borg daarnaast intern dat de interne audit tijdig én door de juiste persoon, wordt uitgevoerd. De interne auditor moet hiervoor een auditorenopleiding van de politie hebben gevolgd.

Lees ook het artikel: De WPG audit, bent u voorbereid?

Wpg-audit ondersteuning

Wij adviseren u uiteraard graag om deze nieuwe audit tot een goed einde te brengen. Onze organisatie bestaat uit een enthousiast team van IT-auditors (RE's) ingeschreven bij de NOREA. Een RE-auditor van 2-Control kan toetsen of u voldoet aan de gestelde normen voor de Wpg.

2-Control beschikt over ruime ervaring in het afnemen van beveiligingsassessments en uitvoeren van jaarlijkse ICT-beveiligingsassessment voor vele gemeenten, (semi-)overheidsinstellingen en serviceorganisaties. Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Kom in contact met onze Wpg-specialisten!

Voor meer informatie over onze hulp bij een Wpg-audit, kunt u contact met ons opnemen via het telefoonnummer 076-50 194 70 of u kunt uw gegevens hieronder achterlaten. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

Wij nemen uw privacy serieus (zie onze privacyverklaring). De gegevens die u hier achterlaat gebruiken wij enkel om contact met u op te nemen, tenzij u expliciet aangeeft dat u zich ook inschrijft voor de nieuwsbrief.

'Voornaam' is een verplicht veld
'Achternaam' is een verplicht veld
Vul een geldig e-mailadres in

Contact

Vragen over onze IT-audit diensten of autorisatiesoftware voor Microsoft Dynamics?
Wij beantwoorden ze graag.