Skip to the content

Autorisatie inrichting met AI

Authorization Box | 2-Control

Wij kijken voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om ons aanbod voor onze klanten te verbeteren. Van het vereenvoudigen van het autorisatieproces naar het volledig automatiseren van de autorisatie inrichting. Dat laatste is een  toekomstwens waarvan de haalbaarheid nu als afstudeeropdracht wordt onderzocht door onze stagiair, Frankie van Meel.

Wij hebben Frankie, student ICT software engineering aan de Fontys Hogeschool, gevraagd te onderzoeken hoe Deep Learning ons kan helpen bij ontwerpen en inrichten van de autorisaties.

*Deep Learning is een manier van Machine Learning waarmee Artificiële intelligentie te bereiken is.

Autorisatieproces Dynamics

Het inventariseren en toekennen van autorisaties verloopt momenteel nog voor een groot deel handmatig. Op basis van interviews worden de processen en functies in kaart gebracht en de daarbij horende machtigingensets gedefinieerd.

Alle relaties tussen gebruikers en machtigingensets worden vastgelegd in een Excel sheet waarna een autorisatieontwerp wordt gemaakt en wordt toegepast op de Dynamics omgeving van de klant.

Vanuit de jarenlange ervaring in verschillende branches zijn in Authorization Box de meest voorkomende machtigingensets vastgelegd. Door afwijkende organisatiestructuren en bedrijfsprocessen moeten organisaties zelf nog machtigingensets en de bijhorende combinaties definiëren.

Een proces wat met behulp van Deep Learning mogelijk sneller en  nauwkeuriger kan.

Deep Learning autoriseren

Deep Learning is niet eerder toegepast voor het ontwerp van de autorisatiestructuur en het inrichten van de autorisaties. Deep Learning werkt op basis van neurale netwerken. Dit betreft een imitatie van de werking van het menselijk brein. Op basis van eerdere bevindingen en ervaringen kan een systeem zelf leren.

Het principe wat wordt toegepast voor Deep Learning autoriseren wordt role-mining genoemd. Met role-mining kan op basis van gebruikersactiviteiten zowel de machtigingenset als de functie worden bepaald.

Het Deep Learning systeem kan suggesties doen die enkel nog door een IT-audit consultant beoordeeld moeten worden. (reinforced learning) Hoe meer het systeem leert hoe nauwkeuriger de suggesties en hoe groter de kan dat een dergelijke systeem de IT-audit consultant kan vervangen. Met een enorme efficiëntieslag als resultaat.

Authorization Box AI

Het doel van het afstudeeronderzoek is om een proof of concept op te leveren van ‘’Authorization Box AI’’ systeem. Vervolgens zal worden bekeken of het haalbaar is om het systeem verder te ontwikkelen en of het enige potentie heeft.

Eén ding is zeker, de eerste stap is gezet. Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief. Hier zal tevens bericht worden over het onderzoekresultaat.

2-Control B.V.

Haagsemarkt 1
4813 BA Breda
T: +31 (0) 76 50 194 70
info@2-control.nl

Contact

Vragen over onze IT-audit diensten of autorisatiesoftware voor Microsoft Dynamics?
Wij beantwoorden ze graag.