Skip to the content

Denkt u nog even aan de algemene machtigingensets?

Denkt u nog even aan de algemene machtigingensets?

Heeft 2-Control samen met u de autorisaties geïmplementeerd in Dynamics NAV of Business Central, of bent u van plan een autorisatieproject te starten met 2-Control? Dan is het belangrijk dat u de machtigingensets onderhoudt. In deze blog lichten we het belang van het onderhouden van de algemene machtigingensets toe. 

Verschillende machtigingensets

Tijdens een autorisatieproject worden verschillende machtigingensets gebouwd met gebruikers. De machtigingensets zijn representatief voor verschillende taken en processen. 2-Control adviseert om gebruikers te autoriseren op taakniveau en daarom maken we onderscheid tussen taakgerichte machtigingensets en algemene machtigingensets:

  1. Taakgerichte machtigingensets zijn sets die gebouwd zijn om specifieke taken uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn het aanmaken of het boeken van een inkooporder.

  2. Algemene machtigingensets zijn gericht om gebruikers te autoriseren voor overkoepelende functies en taken binnen Dynamics NAV of Business Central. Voorbeelden hiervan zijn het lezen van pagina’s en het draaien van rapporten.

De algemene machtigingensets zorgen ervoor dat organisatierollen overzichtelijk blijven en dat de organisatierollen alleen taakgerichte machtigingensets bevat met mutatierechten. 

Daarnaast zorgen de algemene machtigingensets ervoor dat overkoepelende autorisaties goed centraal te beheren zijn, waardoor het risico op autorisatieconflicten en meldingen wordt verkleind.

Meer lezen over machtigingensets? Lees ook: 8 do’s & don’ts voor het beheren van autorisaties

Wijzigingen in Dynamics NAV of Business Central

Het is niet ondenkbaar dat wijzigingen plaatsvinden in de Dynamics NAV of Business Central omgeving na het afgeronde autorisatieproject, zoals nieuwe processen, taken of modules. Deze veranderingen hebben impact op de algemene machtigingensets en bij elke verandering loopt u het risico dat gebruikers geen autorisaties meer hebben tot de juiste tabellen en pagina’s.

Het is daarom belangrijk om te kijken of sprake is van nieuwe of gewijzigde tabellen die moeten worden toegevoegd aan de algemene machtigingensets of dat hiervoor nieuwe machtigingensets moeten worden gebouwd. 

Ondersteuning nodig?

2-Control kan u adviseren of ondersteunen bij het bouwen en aanpassen van de machtigingensets. Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op!

 

Over de auteur

Marcel Nauta

IT-auditor / Consultant
T: 076-5019470
Stel uw vraag

Contact

Vragen over onze IT-audit diensten of autorisatiesoftware voor Microsoft Dynamics?
Wij beantwoorden ze graag.