Skip to the content

5 tips om uw data beter te beveiligen

In de huidige tijd speelt beveiliging van data een steeds grotere rol door de groeiende hoeveelheid beschikbare data en de verwerking van deze data. Datalekken, met of zonder kwade opzet, zijn helaas aan de orde van de dag. Er zijn allerlei manieren om datalekken te voorkomen. In deze blog zoomen we in op vijf tips om uw databeveiliging te versterken

Maak regelmatig een back-up

Er zijn veel verschillende manieren waarop u data kunt opslaan, op hardware of in de cloud. Daarbij maakt het niet uit wat voor soort systeem u gebruikt. Hoe de data wordt opgeslagen en verwerkt binnen of buiten de organisatie, bepaalt wel in grote mate welke maatregelen er moeten worden genomen voor het versterken van de databeveiliging.  
 
Het kan u zomaar gebeuren dat bestanden niet worden opgeslagen. Wanneer u dan de afgelopen 24 uur geen back-up heeft gemaakt, dan heeft dat tot gevolg dat alles waar uw mensen vandaag aan hebben gewerkt, is verdwenen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bij veel organisaties het back-up beleid niet op orde is. Om eventueel dataverlies te voorkomen doet u er dus goed aan regelmatig een volledige back-up te maken. 

Houd uw bedrijfsdata veilig, ook op mobiele apparaten

Zonder de juiste maatregelen ligt uw bedrijfsdata voor het oprapen. Als apparaten niet voldoende beschermd zijn, vormen ze een groot risico voor eventuele datalekken.

Er wordt ook steeds vaker (gevoelige) data geraadpleegd op smartphones en tablets. Gebruik daarom goede antivirussoftware op alle apparaten binnen uw organisatie die verbonden zijn met het internet. Met bijvoorbeeld Microsoft Intune zorgt u ervoor dat informatie alleen op geregistreerde apparaten kan worden geraadpleegd.

Breng menselijke fouten terug tot een minimum

Veel bedrijfsprocessen moeten nog steeds door mensen worden gedaan. Helaas vormt de mens ook meteen de zwakste schakel op het gebied van databeveiliging. Mensen kunnen immers fouten maken, bedoeld of onbedoeld. Bijvoorbeeld door data verkeerd op te slaan of per ongeluk te verwijderen. Maar data kan ook opzettelijk worden misbruikt.  
 
Wij adviseren u om regelmatig te controleren wie welke data mag invoeren in Microsoft Dynamics. Mocht u het vermoeden hebben dat er fouten worden gemaakt, dan kunt u het proces zo inrichten dat er eerst een bepaalde goedkeuring moet plaatsvinden. U kunt tevens de verantwoordelijkheden en functies binnen de organisatie nog eens goed tegen het licht houden en opnieuw verdelen om toekomstige fouten te reduceren. 

Beveilig uw data met encryptie en wachtwoordbeveiliging

Om uw bedrijfsdata te beschermen tegen diefstal is het raadzaam uw gegevens te beveiligen met encryptie. Met encryptie kan informatie worden versleuteld, zodat uw data niet kan worden gebruikt of verspreid.

Een andere manier om uw data veilig te stellen is een goed sleutel- en wachtwoordbeheer binnen uw organisatie. Met een passwordmanager, maar bijvoorbeeld ook multi-factor-authenticatie, kunt u uw databeveiliging aanzienlijk verbeteren.

Vergroot awareness binnen uw organisatie

Zorg dat uw medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s die ontstaan bij het werken met data. Medewerkers werken doorgaans met gevoelige bedrijfsdata, zoals klantgegevens of persoonsgegevens. Zoals gezegd vormt de mens de zwakste schakel wat uw databeveiliging betreft. Van groot belang dus dat er bewustzijn wordt gecreëerd bij uw medewerkers.

2-Control adviseert om nieuwe medewerkers een awareness programma te laten volgen en tijdens het dienstverband de kennis regelmatig te herhalen en te toetsen. Een awareness programma kan medewerkers informeren en instrueren hoe er binnen uw organisatie wordt omgegaan met data en wie men moet inlichten bij incidenten. 

Quickscan: In 5 stappen naar een betrouwbare gegevensverwerking

Wilt u weten hoe het staat met de beveiliging van uw administratie in Microsoft Dynamics? Vul dan de quickscan in. Wij delen hierna met u het resultaat.

Over de auteur

Marcel Nauta

IT-auditor / Consultant
T: 076-5019470
Stel uw vraag

Contact

Vragen over onze IT-audit diensten of autorisatiesoftware voor Microsoft Dynamics?
Wij beantwoorden ze graag.