Skip to the content

Belang van autorisaties bij de accountantscontrole

Accountant en autorisaties in Dynamics NAV

In het kader van de AVG en de controle van de accountant zijn goed ingerichte autorisaties onmisbaar. Gebruikers, applicatiebeheerders en functioneel beheerders zijn vaak veel tijd kwijt aan de voorbereiding van de accountantscontrole. Onze autorisatiesoftware voor Microsoft Dynamics NAV en 365BC kan ondersteunen om alle benodigdheden zo efficiënt mogelijk uit Dynamics te halen en zo sneller door de controle heen te komen.

Managementletter van de accountant

Als wij bij klanten komen praten over autorisaties in hun Dynamics NAV of Dynamics 365 Business Central omgeving dan blijkt de managementletter/rapport van bevindingen van de accountant vaak de reden te zijn om hier iets aan te gaan doen. Maar besef u goed dat dit niet de enige drijfveer moet zijn om hiermee aan de slag te gaan. De accountant maakt inhoudelijk geen gebruik van de gegevens in Microsoft Dynamics, dat doet u zelf! Betrouwbare informatie is essentieel voor het goed functioneren van elke organisatie. Goed ingerichte autorisaties zijn dus in uw eigen belang!

Functiescheiding binnen Microsoft Dynamics

Eén van de zaken waar accountants zich over buigen binnen de Administratieve Organisatie en Interne Beheersing (IB) is functiescheiding. Functiescheiding is het verdelen van verantwoordelijkheden (rollen) over verschillende personen. Hiermee voorkomt u dat meerdere conflicterende taken door eenzelfde persoon worden uitgevoerd. Een goede functiescheiding zorgt voor tegengestelde belangen tussen de afdelingen, een transparante organisatie en vermindert de kans op fraude en fouten. Niet zo gek dus dat functiescheiding voor de accountant een belangrijke zaak is. Onvoldoende functiescheiding zonder adequate beheersmaatregelen kan voor een accountant aanleiding zijn om u geen goedkeurende verklaring te verstrekken. Alternatief is een kostbare handmatige controle van alles wat in het boekjaar is gedaan.

Autorisaties in Dynamics NAV & 365BC

Autorisaties zijn dé manier om functiescheiding binnen uw organisatie in te richten. Autorisaties bepalen de activiteiten die gebruikers binnen informatiesystemen kunnen uitvoeren; er worden dus verschillende verantwoordelijkheden en taken toegekend aan medewerkers van uw organisatie. Goed ingerichte autorisaties in uw IT-systemen zorgen ervoor dat gegevens niet gewijzigd kunnen worden door onbevoegden, zorgen voor een beheersbare Dynamics NAV omgeving en ondersteunen functiescheiding in het administratieve proces. De veiligheid, integriteit en betrouwbaarheid van uw (financiële) informatie in Dynamics NAV valt of staat met autorisaties.

Weet u binnen uw organisatie welke Dynamics NAV-gebruiker welke rechten heeft? En weet u wie wat kan wijzigen? Met standaard Microsoft Dynamics NAV heeft u dit niet goed inzichtelijk.

Met onze autorisatiesoftware kunt de gepaste maatregelen nemen. Binnen mum van tijd heeft u de autorisaties ingericht en zijn deze eenvoudig te beheren.

En voor het controleren van de validiteit van de autorisatie inrichting bieden wij de monitoring functionaliteit aan. Handig voor de accountant maar vooral voor uzelf!

Vragen over autorisaties in Dynamics NAV of 365BC?

Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen zsm contact met u op.
Wij nemen uw privacy serieus (zie onze privacyverklaring. De gegevens die u hier achterlaat gebruiken wij enkel om contact met u op te nemen, tenzij u expliciet aangeeft dat u zich ook inschrijft voor de nieuwsbrief.

'Voornaam' is een verplicht veld
'Achternaam' is een verplicht veld
Vul een geldig e-mailadres in

Contact

Vragen over onze IT-audit diensten of autorisatiesoftware voor Microsoft Dynamics?
Wij beantwoorden ze graag.