Skip to the content

Veldvalidatie in Dynamics: de meest voorkomende issues

Veldvalidatie Dynamics

Voor de effectiviteit van uw bedrijfsvoering is het van groot belang dat stamgegevens in Dynamics NAV / Dynamics 365 Business Central correct zijn. Volledig en correct gevulde velden zorgen voor een verhoogde kwaliteit van de informatievoorziening en vergroten het vertrouwen in de data uit Dynamics. Dit resulteert in een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering.

Velden zoals boekingsgroepen, waarderingsmethode en betalingscondities dienen daarom altijd juist te worden ingevuld. Gebeurt dit niet correct, dan kunnen er risico’s ontstaan.

Veelvoorkomende issues rondom veldvalidatie

Rondom veldvalidatie zien wij onder andere de volgende issues veel voorbij komen:

 1. Ontbreken van, of verkeerde invoer van dimensies. Dit resulteert in foutieve boekingen en analyses van bijvoorbeeld verkoopcijfers.
 2. Varianten van artikelen, zoals vorm, maatvoering, kleur, gewicht, etc die in het productieproces niet (goed) zijn ingevoerd. Dit kan leiden tot verkeerde en/of vertraagde productie of foutieve levering.
 3. Verkeerd gevulde klantkaarten waardoor stamgegevens zoals NAW-gegevens, contactpersoon, BTW-nummer e.d. ontbreken of foutief zijn ingevuld. Of er is bij het invullen een verkeerd format gebruikt, waardoor deze gegevens niet door externe applicaties gebruikt kunnen gaan worden.
 4. Facturatie op basis van verkeerde prijsafspraken of prijsgroepen.
 5. Facturatie in de verkeerde valuta, omdat op de factuur een andere valutacode staat dan op de klantkaart.
 6. Gebruik van oude BTW-boekingsgroepen, grootboekrekeningen, etc. voor nieuwe documenten. Bijvoorbeeld 6 en 19% in plaats van 9 en 21%.

Veldvalidatie Microsoft Dynamics NAV

Bovenstaande problemen kunnen eenvoudig opgelost worden met onze module Verplichte Velden. Met deze add-on kunt u onder andere:

 • Velden verplicht of volgens een voor gedefinieerde waarde laten invullen;
 • Aangeven wat de min. en max. lengte van de invoer moet zijn;
 • Aangeven wat de min. en max. waarde moet zijn bij numerieke velden;
 • Na wijziging stamdata laten blokkeren zodat een collega ernaar kan kijken en deblokkeren;
 • Per veld aangeven of deze wel of niet wijzigbaar is;
 • Velden op documenten die worden gevuld op basis van overgenomen stamgegevens gelijk houden aan deze stamgegevens; bijv. velden op een inkoopfactuur die worden overgenomen van de artikel- en leverancierskaart gelijk houden aan de brondata in NAV. Denk aan bankrekening van voorkeur, betalingswijze etc.

Korte demo video Verplichte Velden

Verplichte Velden

Voor de inrichting van veldvalidatie maken wij gebruik van onze module Verplichte Velden. De investering voor de module Verplichte velden bedraagt €1.450,-.
Na de training en ondersteuning bij initiële inrichting kunt u zelfstandig de veldvalidatie binnen Dynamics uitbreiden en beheren. 

Demo aanvragen Verplichte Velden

Voor vragen over het toepassen van Verplichte Velden in uw eigen organisatie kunt u een gratis demo aanvragen. Wij demonstreren dan deze module dan toegespitst op uw specifieke vragen en wensen.

Wij nemen uw privacy serieus (zie privacyverklaring) De gegevens die u hier achterlaat gebruiken wij enkel om contact met u op te nemen, tenzij u expliciet aangeeft dat u zich ook inschrijft voor de nieuwsbrief.

'Voornaam' is een verplicht veld
'Achternaam' is een verplicht veld
Vul een geldig e-mailadres in

Contact

Vragen over onze IT-audit diensten of autorisatiesoftware voor Microsoft Dynamics?
Wij beantwoorden ze graag.