Skip to the content

Een Dynamics NAV omgeving is beheerbaar, maar is deze ook beheersbaar?

Slechts één letter verschil maar een compleet andere betekenis. In de IT betekent beheerbaarheid het in operationele staat brengen van een systeem. Met betrekking tot ERP heeft dit te maken met het samenstellen, implementeren en configureren van uw Dynamics NAV omgeving. Met beheersbaarheid daarentegen wordt het in toom houden van een systeem bedoeld.

Beheerbaarheid en beheersbaarheid zijn beide van groot belang, maar hoe zorgen we dat het één niet lijdt onder het ander? 

ERP applicatie in alle bedrijfsprocessen verweven

Het in operationele staat brengen van een Dynamics NAV omgeving, ofwel de implementatie, is een complex project. Dit komt omdat de ERP applicatie het middelpunt is van de IT organisatie en alle afdelingen en bedrijfsprocessen met elkaar verbindt. Van de administratie tot warehouse management en van productbeheer tot klantdossiers. We kunnen gerust stellen dat Dynamics NAV de ruggengraat is van uw organisatie.

Deze verschillende bedrijfsonderdelen werken intensief samen waardoor de verschillende functionaliteiten binnen Dynamics NAV steeds meer met elkaar verweven zijn. Dit betekent dus ook dat wijzigingen aan een willekeurige Dynamics NAV tabel impact kan hebben op een andere plek binnen het ERP systeem. 

Beheerbaarheid Dynamics NAV

Dynamics NAV kent inmiddels miljoenen gebruikers bij duizenden bedrijven in allerlei soorten branches. De omvang en complexiteit van de implementatie is uiteraard helemaal afhankelijk van de grootte en complexiteit van de bedrijfsomgeving.

Sinds een aantal jaren is er een duidelijke trend ingezet waarbij bedrijven afscheid nemen van het maatwerk en de bedrijfsprocessen proberen aan te passen naar de standaard beschikbare functionaliteiten binnen Dynamics NAV. Zo zijn er per bedrijfstype templates beschikbaar waar vooraf geconfigureerde processen, datastructuren en interfaces in zijn verwerkt. Een mooi proces met goede beheerbaarheid

Interne beheersing

Dynamics NAV staat live en ondersteunt alle bedrijfsprocessen naar behoren. Klaar! Dat zou je zeggen. Maar nee! Waarschijnlijk heeft iedereen superrechten en is er onvoldoende of geen aandacht geweest voor functiescheidingen.

Onderneem dus de benodigde interne beheersmaatregelen. Hiermee krijgt en behoudt u zekerheid over de effectiviteit en efficiëntie van uw geautomatiseerde informatievoorziening.

Actie

U kunt maatregelen nemen door het opzetten van een gestructureerde en controleerbare autorisatie inrichting

Zit uw organisatie in het voortraject van de NAV implementatie? Zorg dan het nemen van interne beheersmaatregelen een onderdeel is van de implementatie. Hiermee zorgt u dat de organisatie direct na live-gang niet alleen een beheerbare maar ook een beheersbare Dynamics NAV omgeving heeft.

Wilt u ook een organisatie met transparante bedrijfsprocessen, waarin heldere en betrouwbare managementinformatie voor handen is en een organisatie die risicobewust onderneemt?

Werkt u al met Dynamics NAV maar mist u deze beheersing? Kom dan nu in actie! Vraag hieronder de interne controle checklist aan en krijg een indicatie van de beheersbaarheid binnen uw bedrijf.

Dynamics NAV interne controle checklist.

2-Control B.V.

Haagsemarkt 1
4813 BA Breda
T: +31 (0) 76 50 194 70
info@2-control.nl

Contact

Vragen over onze IT-audit diensten of autorisatiesoftware voor Dynamics? Wij beantwoorden ze graag.