Skip to the content

Dynamics NAV omgeving is beheerbaar, maar is het ook beheersbaar?

Slechts één letter verschil maar een compleet andere betekenis. In de IT betekent beheerbaarheid het in operationele staat brengen van een systeem. Met betrekking tot ERP heeft dit te maken met het samenstellen, implementeren en configureren van uw Dynamics NAV / Dynamics 365 Business Central omgeving. Met beheersbaarheid daarentegen wordt het in toom houden van een systeem bedoeld.

Beheerbaarheid en beheersbaarheid zijn beide van groot belang, maar hoe zorgen we dat het één niet lijdt onder het ander? 

ERP applicatie in alle bedrijfsprocessen verweven

Het in operationele staat brengen van een Dynamics NAV of Dynamics 365 Business Central omgeving, ofwel de implementatie, is een complex project. Dit komt omdat de ERP applicatie het middelpunt is van de IT organisatie en alle afdelingen en bedrijfsprocessen met elkaar verbindt. Van de administratie tot warehouse management en van productbeheer tot klantdossiers. We kunnen gerust stellen dat Dynamics NAV de ruggengraat is van uw organisatie.

Deze verschillende bedrijfsonderdelen werken intensief samen waardoor de verschillende functionaliteiten binnen Dynamics NAV / 365 Business Central steeds meer met elkaar verweven zijn. Dit betekent dus ook dat wijzigingen aan een willekeurige Dynamics NAV tabel impact kan hebben op een andere plek binnen het ERP systeem. 

Beheerbaarheid Dynamics NAV

Microsoft Dynamics NAV kent inmiddels miljoenen gebruikers bij duizenden bedrijven in allerlei soorten branches. De omvang en complexiteit van de implementatie is uiteraard helemaal afhankelijk van de grootte en complexiteit van de bedrijfsomgeving.

Sinds een aantal jaren is er een duidelijke trend ingezet waarbij bedrijven afscheid nemen van het maatwerk en de bedrijfsprocessen proberen aan te passen naar de standaard beschikbare functionaliteiten binnen Dynamics NAV. Zo zijn er per bedrijfstype templates beschikbaar waar vooraf geconfigureerde processen, datastructuren en interfaces in zijn verwerkt. Een mooi proces met goede beheerbaarheid. 

Interne beheersing

Dynamics NAV of Dynamics 365 Business Central staat live en ondersteunt alle bedrijfsprocessen naar behoren. Klaar! Dat zou je zeggen. Maar nee! Waarschijnlijk heeft iedereen superrechten en is er onvoldoende of geen aandacht geweest voor functiescheidingen.

Onderneem dus de benodigde interne beheersmaatregelen. Hiermee krijgt en behoudt u zekerheid over de beveiliging en beheersing van uw geautomatiseerde informatievoorziening.

Actie

U kunt maatregelen nemen door het opzetten van een gestructureerde en controleerbare autorisatie inrichting. 

Zit uw organisatie in het voortraject van de Dynamics NAV implementatie? Zorg dan het nemen van interne beheersmaatregelen een onderdeel is van de implementatie. Hiermee zorgt u dat de organisatie direct na live-gang niet alleen een beheerbare maar ook een beheersbare Dynamics NAV omgeving heeft.

Wilt u ook een organisatie met transparante bedrijfsprocessen, waarin heldere en betrouwbare managementinformatie voor handen is en een organisatie die risicobewust onderneemt?

Werkt u al met Dynamics NAV of Dynamics 365 Business Central maar mist u deze beheersing? Kom dan nu in actie! Vul de hieronder de quickscan in en krijg een indicatie van de beheersbaarheid binnen uw bedrijf.

Quickscan beveiliging Dynamics 365 Business Central

Direct sparren met een Dynamics specialist? Laat dan hieronder uw gegevens achter. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

Wij nemen uw privacy serieus (zie onze privacyverklaring. De gegevens die u hier achterlaat gebruiken wij enkel om contact met u op te nemen, tenzij u expliciet aangeeft dat u zich ook inschrijft voor de nieuwsbrief.

'Voornaam' is een verplicht veld
'Achternaam' is een verplicht veld
Vul een geldig e-mailadres in

Contact

Vragen over onze IT-audit diensten of autorisatiesoftware voor Microsoft Dynamics?
Wij beantwoorden ze graag.